Vierde verslag vanuit Sydney

Bloged in Australie 2004 by olaf Thursday July 29, 2004

Zo, ik ben nu precies twee dagen in Sydney en er is alweer veel gebeurd. Nadat ik op het vliegveld ben aangekomen ben ik met de roltrap omlag gegaan, kaartje gekocht, alwaar na 2 minuten de trein (eigenlijk meer een soort Metro) er al aan kwam. Ingestapt en na een kwartiertje was ik al op Sydney Central Station. Het Hostel (Wake-UP) dat ik geboekt had ligt dus pal naast het station. Toen ik zo ’s-ochtends vroeg vol bepakt (Grote rugzak op de rug en kleine rugzak op de buik) zo door de stad liep begon ik me voor het eerst een backpaker te voelen. Toch iets te veel meegenomen… Maar toen ik na een paar meter bij het Hostel aankwam wist ik dat ik waarschijnlijk weinig echt met de rugzak op zal lopen. De rest van de reis waarschijnlijk van busstation naar Hostel (als ze je al dan niet komen ophalen) en weer terug. Dus het boeit eigenlijk niet hoeveel gewicht je bij je hebt (Als je tenminste niet van plan bent om een week lang door de bergen te trekken (He Jeroen&Mike&Frank&Rien, hoe ging het in de Dolomieten?).
Ik was dus al om 8:30 in het Hostel en de kamer was nog niet geheel klaar, maar ik kon wel m’n spullen achterlaten en even lekker een douche nemen. Om 9:30 uur ben ik toen de stad ingegaan.
N.B. Klik op more om de rest van het verslag te lezen!

Vandaar uit ben ik naar Darling Harbour gegaan. ’s-ochtends was het nog bewolkt en regende het een beetje (hetzelfde weer (ook temperatuur!) als toen ik Nederland in de zomer verliet!). Darling Harbour is vrij recentelijk (Ik denk een jaar over 20 oud) gebouwd. Aan weerszijden van de baai zijn er winkels. Ook is er een loopbrug (met monorail) over de baai gebouwd. Ziet er erg verzorgd en touristisch uit, maar was wel leuk. Ook in het Sydney Aquarium geweest. Hier kan je alle vissen en ander ongedierte in de wateren van Oost-Australie zien. Het hoogtepunt is toch wel dat ze twee bassins hebben waar je onderdoor kan lopen door Glazen buizen heen die in het water zitten. Dan zwemt er een metersgrote haai recht op je af, en dan wordt het donker omdat er vanaf de andere kant een grote Manta Ray aan komt vlinderen. Dat zijn echt enorme beesten!! Na een beetje rondgehangen te hebben en gelunched bleek dat ik toch wel moe was van de reis, en ben ik terug naar de kamer gegaan. Daar kennis gemaakt met m’n kamergenoot Richard (27 jaar) een Engelsman uit Leeds. Hij zit ook in de Aluminium Business en heeft drie maanden vrij gekregen van zijn baas om door Autralie te trekken. Daarna toch even in slaap gevallen (alhoewel ik me had voorgenomen om dat niet te doen) maar om 18:00 uur wakker geworden (met behulp van de wekker). Het geheim om geen Jet-Lag te krijgen is namelijk om als je aankomt gewoon wakker te blijven (makkelijker gezegd dan gedaan) en ’s-avonds gewoon naar bed te gaan. Je mag dan zelfs uitslapen, maar dan ben je er door heen. In ieder geval ’s-avonds naar de kroeg onderin de Hostel geweest met Richard. Was erg gezellig. Daarna nog in een paar echt vaage kroegen in Sydney geweest met een paar engelsen. Die Engelsen die hier in Sydney komen willen eigenlijk gewoon de hele dag stappen en bier zuipen. De volgende ochtend tot 11:30 geslapen. Toen ik wakker werd bleek dat Harrit en Leone me al een SMS hadden gestuurd om ergens koffie te drinken om 11:30 uur! Dat kon ik natuurlijk niet halen, maar na wat heen en weer gesms’t en gebeld te hebben troffen we elkaar op een bankje in de ZON! bij het Sydney Opera House. Was erg gezellig. Ik had onderweg wat ontbijtspullen gekocht en zat daar op een bankje met een schitterend uitzicht van de genieten. Overigens was Richard m’n kamergenoot ook meegegaan. Hij was al meer dan een week in Sydney en had de Sydney Opera House nog niet eens gezien. Na een tijdje op het bankje met Harrit en Leone geklets te hebben (En Harrit heeft gedemonstreerd hoe je een fototoestel en een statief kan gebruiken nadat je het plaatje voor de bevestiging van dat fototoestel op het statief in de baai hebt laten verdwijnen) afscheid genomen. Samen met Richard de Botanische tuinen bewonderd. Ziet er allemaal erg fraai uit. Sydney is werkelijk een geweldig mooie stad. Het heeft geen rechte kustlijn met de Oceaan, maar bestaat uit tientallen zo niet honderden baaien waardoor je altijd wel uitzicht op het water en de stad hebt. Hierdoor heeft het tientallen km’s kustlijn en bestaat iedere wijk uit een schiereiland in het water. Het Sydney Opera House en de brug zie je vrijwel vanaf alle zijden erg goed. In de Botanische tuinen ook een grote boom gezien met allerlei grote vleermuizen erin (in dit geval vliegende vossen die erg groot waren(ik dacht vliegende honden waren zoals in Indonesie, maar die zijn nog groter). Er stond een bord bij dat ze de dieren op een natuurlijke manier uit de Botanische tuin willen verwijderen aangezien ze schade aan de bomen toebrengen. Daarna naar the Sydney Opera House gelopen en eromheen gewandeld. Niet erin geweest omdat je dat alleen met een officiele Tour moet doen. Daarna de Sudney Harbour Bridge bewonderd. Deze stalen brug is in 1932 gereed gekomen en erg groot (zes rijbanen, twee metrolijnen, een fiets en een voetpad). Boven op de eerste Brugpijler geweest (94 meter hoog) vanwaar je eenschitterend uitzicht over Sydney hebt. Je kan ook op de brug zelf lopen, maar dan moet je een tuigje aan, een blaastest doen en mag je geen fototoestel meenemen. Is trouwens erg duur (150 dollar (1 dollar is 0,60 Euro)) en je komt niet eens zoveel hoger dan de brugpijler. Trouwens al kreeg ik geld toe dan zou ik nog niet eens op de brug willen staan. Daarna teruggelopen door the Rocks. Dit is een oude wijk met pakhuizen waarvan een aantal moesten wijken voor de brug en andere helemaal zijn opgeknapt. En tenslotte via Macquarie Street. Dit is een straat waarvan aan de ene zijde allemaal oude gebouwen staan (een bibliotheek, ziekenhuis, oude parlements gebouw) en aan de andere zijde torenflats van het Financial District. Sydney is trouwens ook geobserdeerd door Hoogbouw. Begint echt een soort Manhatten te worden. Van 1 gebouw zei ik tegen Richard dat wij dat gebouw in Nederland ook hadden en dat dat het hoofdkantoor van de ABN-AMRO bank in Amsterdam was. Bleek later dat dat hier ook de ABN-AMRO bank was. Hebben ze het ontwerp gewoon gerycycled. Toch knap dat je met je gebouw een identiteit kan uitstralen.
’s-Avonds weer met Harrit en Leone afgesproken in ChinaTown. Toen ik op ze aan het wachten was was het toch wel erg koud want ik had slechts een shirtje aan. Onthou: het is hier nu winter!!
In Chinatown zijn erg veel eettentjes die echt Chinees/Vietnamees etc. zijn. Maar dan is ook echt alles Chinees inclusief de gezellig heid: Formica tafetjes, lelijke bordjes en een gezellig open TL-lampje erbij. Via de Lonely Planet toch een erg goed restaurant gevonden waar je echt kon zitten. De menukaart was in het Chinees met wat engelse kreten erbij, en als je dan aan de ober vroeg wat wat was zei hij dat het erg op Chi Cahu Chu leek en dat we dat waarschijnlijk wel kenden. Niet dus! Maar het was in ieder geval erg lekker. Om 22:30 uur afscheid genomen en ben ik weer naar de Hostel terug gegaan. Daarna weer even de bar in waar ik met een Zwitserse ijshockey speler heb gesproken. Op tijd naar bed gegaan en vanochtend eerst lekker ontbeten en daarna even alles voor de rest van de reis geregeld. Ik heb nu dus voor 204 dollar een buspas (Greyhound) gekocht naar Cairns (2945 km). Dan mag ik zo vaak in- en uitstappen als ik wil, maar dan moet ik wel binnen 30 dagen in Cairns zijn (ben ik sowieso vanwege vlucht Cairns->Alice Springs), en miniumaal 24 uur vantevoren reserveren. Ik neem nu dus zaterdagavond de nachtbus van Sydney naar Byron Bay (13 uur met de bus). Eerst dacht ik erover om de dagbus te nemen, want dan zie je nog eens wat, maar neem nu toch de nachtbus (vertrek om 20:45 tegenover Hostel). Na Byron Bay neem ik alleen nog maar de dagbus aangezien het daar mooier schijnt te zijn en de afstanden kleiner. Vanmiddag neem ik de Ferry naar Manly. Dit is een buitenwijk van Sydney en heeft ook een echt strand. Vanuit het uitzichtpunt schijn je een schitterend uitzicht over Sydney stad te hebben. Morgen waarschijnlijk een dagtrip naar de Blue Mountains en dan heb ik zaterdag nog om de sfeer in de stad te proeven en misschien nog een boottochtje te maken. Ik moet zeggen dat ik nog niet echt een vakantiegevoel heb omdat alles nog steeds zo snel achter elkaar komt. Maar dat zal na Byron Bay waar alles wat relaxeter gaat wat beter worden. Sydney is gewoon een erg grote stad en daar hoort ook alle hectiek bij (Sirenes, drukte op straat, grote mensen massa’s etc.). Wat dat betreft doet Sydney niet echt onder voor Londen of New York.
Zo dat was het wat dat betreft weer. De volgende keer waarschijnlijk vanuit Byron Bay!. Olaf

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

21 queries. 0.107 seconds.
Powered by Wordpress
theme by evil.bert